donderdag 13 juni 2019

Lichtende nachtwolken - 13 juni 2019Vannacht waren lichtende nachtwolken te zien boven Ameland, een vrij zelfdzaam weerfenomeen.
Rond het begin van de zomer, 21 juni, kunnen deze bijzondere wolken ontstaan, wanneer hele kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. De lichtwolken ontstaan wanneer het hoog in de atmosfeer heel koud is. De wolken bevinden zich gewoonlijk op een hoogte van 25 kilometer; de wolken die lichtende nachtwolken worden zitten op 80 kilomter hoogte.

Tot ongeveer een uur na zonsondergang, wanner de lucht donker wordt, beschijnt de zon alsnog de wolken die heel hoog hangen. Het lijkt dan alsof die wolken licht geven.
Lichtende nachtwolken zijn zilvergrijs van kleur en hebben een ribbelstructuur of zijn wat streperig met nog wat uitgewaaide wolken daaromheen. De structuur ontstaat door de snelheid van de wind op grote hoogte.

Lichtende nachtwolken zijn aan de noordelijke en noordwestelijke hemel te zien, rond 21 juni en dan vooral net na zonsondergang en rond een uur voor zonsopkomst.
De filmbeelden zijn in Hollum gemaakt op 13 juni rond 00:30 uur - Abonneren kan via deze link.